Juryns motivering;Vattentornen skulle renoveras men istället för att endast måla om anordnades en arkitekttävling som resulterade i det nominerade förslaget. Här har man genom att samordna en renovering med en medveten gestaltning skapat en nyttobyggnad som blivit ett landmärke och en symbol för kommunen. Fasadens utseende kopplar också fint ihop funktionen och innehållet med en blank glittrande yta – likt vatten. Precis som havet eller en sjö så reflekterar fasaderna på ett elegant sätt både årstider och dygnets rytm. De nya vattentornen i Handen gör numera både nytta på insidan och utsidan för kommunens invånare.

Tävlingen Årets Haningebyggnad startade för att uppmärksamma bra arkitektur i Haninge och för att skapa engagemang inför kommunens kommande byggnadsprojekt.

För tredje gången är det dags att dela ut pris i arkitekturtävlingen Årets Haningebyggnad. Med 284 röster från Haningeborna, av totalt 623, har vattentornen i Handen utsetts som vinnare. Andreas Paulson, stadsarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen håller i tävlingen.

– En fantastisk omvandling av en nyttobyggnad som numera är ett landmärke för kommunen, säger Andreas Paulson i ett pressmeddelande när vinnaren utsetts.


Kategori: Ombyggnad/renovering
Byggherre: Haninge kommun
Adress; Hantverkarvägen bakom PostNord 
Arkitekt: HMXW arkitekterhttps://mitti.se/nyheter/vattentorns-klader-vinnare/