Vattentornen, Haninge


Spegel

Vinnande förslag i parallellt uppdrag för ny fasad- och ljusdesign av Handens vattentorn med målet att skapa ett intressant landmärke i Haninge.Vattentornens nya skal av aluminiumpaneler är en lek med hur ljus reflekteras i olika ytor. Samma material kan se väldigt olika ut beroende på om ytan är spegelblank, borstad i olika riktningar eller matt. På så sätt kan man av ett och samma material få en levande och ”glittrande” yta precis som en paljettklänning eller en vattenyta.

Tornens spegelblanka ytor reflekterar sin omgivning och skiftar utseende beroende på dygnets och årstidernas växlingar. Marken och himlens färger förändrar tornen mellan sommar och vinter, dag och natt. Det ena tornet har fler spegelblanka ytor upptill och reflekterar mer av himlen, medan det andra tvärtom speglar mer av den omgivande växligheten nedtill. På så sätt får tornen olika karaktär trots att de består av samma material.

Tornen invigdes 2015. Vattentornen är ett av tre bidrag som tagit sig till final och är nominerade till "Årets Haningebyggnad".

Prisutdelningen sker på stadsbyggnadsnämndens möte den 21 december 2016.Information
Projektår: 2011 - 2015
Beställare: Haninge kommun