Vattentornen, Haninge


Vinnande förslag i parallellt uppdrag och sedan vinst som "Årets Haningebyggnad 2016"!


Spegel


Vinnande förslag i parallellt uppdrag för ny fasad- och ljusdesign av Handens vattentorn med målet att skapa ett intressant landmärke i Haninge. Vattentornens nya skal av aluminiumpaneler är en lek med hur ljus reflekteras i olika ytor. Samma material kan se väldigt olika ut beroende på om ytan är spegelblank, borstad i olika riktningar eller matt. På så sätt kan man av ett och samma material få en levande och ”glittrande” yta precis som en paljettklänning eller en vattenyta.

Tornens spegelblanka ytor reflekterar sin omgivning och skiftar utseende beroende på dygnets och årstidernas växlingar. Marken och himlens färger förändrar tornen mellan sommar och vinter, dag och natt. Det ena tornet har fler spegelblanka ytor upptill och reflekterar mer av himlen, medan det andra tvärtom speglar mer av den omgivande växligheten nedtill. På så sätt får tornen olika karaktär trots att de består av samma material.

Tornen invigdes 2015.



Juryns motivering:



Vattentornen skulle renoveras men istället för att endast måla om anordnades en arkitekttävling. Här har man genom att samordna en renovering med en medveten gestaltning skapat en nyttobyggnad som blivit ett landmärke och en symbol för kommunen. Fasadens utseende kopplar också fint ihop funktionen och innehållet med en blank glittrande yta – likt vatten. Precis som havet eller en sjö så reflekterar fasaderna på ett elegant sätt både årstider och dygnets rytm. De nya vattentornen i Handen gör numera både nytta på insidan och utsidan för kommunens invånare.

Tävlingen Årets Haningebyggnad startade för att uppmärksamma bra arkitektur i Haninge och för att skapa engagemang inför kommunens kommande byggnadsprojekt.

Med röster från Haningeborna har vattentornen i Handen utsetts som vinnare. Andreas Paulson, stadsarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen har varit ansvarig för tävlingen.

– En fantastisk omvandling av en nyttobyggnad som numera är ett landmärke för kommunen, säger Andreas Paulson i ett pressmeddelande när vinnaren utsetts.


Kategori: Ombyggnad/renovering
Byggherre: Haninge kommun
Adress; Hantverkarvägen bakom PostNord 
Arkitekt: HMXW arkitekter



https://mitti.se/nyheter/vattentorns-klader-vinnare/




Information
Projektår: 2011 - 2015
Beställare: Haninge kommun